ERILAISET LATAUSVAIHTOEHDOT

ERILAISET LATAUSVAIHTOEHDOT

Sähkön käyttökohteeseen tulevien johtimien määrän mukaan voidaan puhua yksivaihevirrasta (valovirta) tai kolmivaihevirrasta (voimavirta).

Sähköverkosta tulee vaihtovirtaa, mutta auton akut sisältävät tasavirtaa. Sähköautoissa on auton sisällä laturi, joka muuttaa vaihtovirran tasavirraksi. Auton sisällä oleva laturi voi olla yksivaiheinen (esim. Nissan Leaf), kaksivaiheinen (e Golf) tai kolmivaiheinen (esim. Audi ja Tesla).

Autosi mukana tuleva johto ei mahdollista nopeaa latausta. Koti- ja julkisessa AC-latauksessa (esim. kauppakeskukset), auton sisäinen laturi monesti myös rajoittaa tehoa. Sivuillamme olevasta taulukosta löydät tiedon lähes kaikkien myynnissä olevien sähköautojen ja hybridien sisäisen laturin tehosta sekä myös teoreettisesti latausajasta 0-100%. Mielestämme kannattaa aina valita mahdollisimman tehokas laturi, sillä tulevaisuudessa autojen sisäiset laturit tulevat mahdollistamaan koko tehon käytön ja näin vältyt kalliilta laturin uusinnalta.

AC-Mode 2 on siirrettävä latausratkaisu sekä Type 1 että Type 2 autojen lataamiseen tavallisesta seinäpistorasiasta. Mode 2:n sisäänrakennetut turvatoiminnot suojaavat autoa ja latauskaapelin käyttäjää. Mode 2 -lataus on saatavilla 6–16 ampeerin virralle, mutta EU:n suositus rajoittaa virran 8 ampeeriin. Mode 2 -kaapelin pistotulpassa pitää uuden hyväksynnän mukaan olla integroitu lämpötila-anturi. Lämpötila-anturi säätelee latausvirtaa ja lopulta keskeyttää latauksen, jos seinäpistorasia lämpenee. Mode 2 - kaapelilla lataaminen on suositeltua tilapäisessä tilanteessa, jos käytettävissä ei ole kiinteää latausasemaa.

AC-Mode 3 tarjoaa parhaan tehon ja turvallisuuden vaihtovirtalataukseen. Mode 3 on kiinteä latausratkaisu latausaseman tai lataustolpan muodossa. Mode 3 latausratkaisut asentaa aina valtuutettu sähköasentaja. Mode 3 -latausratkaisuihin on asennettava tyypin A vikavirtasuoja ja tasavirtasuoja tai tyypin B vikavirtasuoja. Jos valitset 3-vaiheisen 22kW/11kW Wallboxin, teet taatusti hyvän investoinnin myös tulevaisuuteen. Type2 - ratkaisussa on joko kiinteä Type2 liittimellä varustettu kaapeli tai Type2 latauspistorasia. Jos haluat ladata myös Type1 autoa, niin kannattaa valita pistorasialla varustettu malli. Muuten suosittelemme kaapelilla varustettua mallia, se on myös helppokäyttöisempi. Latausaseman teho on 3,7 (1-vaihe, 16A) – 22 kW (3-vaihe, 32A). Valtio myöntää tukea taloyhtiöiden latausjärjestelmien asennukselle. Lisätietoa valtion lataustuesta saat ARA:n nettisivulta.

Rapid-asemat (huoltoasemat yms) mahdollistavat latauksen jopa 150 kW teholla. Tässä Rapid-latauksessa (DC) ei auton sisäinen laturi rajoita latausnopeutta. Tällöin on mahdollista ladata täyssähköautosi täyteen jopa 20 minuutissa. Wolttinen kehittää parhaillaan tuotetta myös julkiseen lataukseen.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.