SÄHKÖAUTOILUN JA LATAUKSEN PERUSTEITA
Share
Sähköautossa akku määrittää kuinka pitkälle autolla voi ajaa. Samoin kun polttomoottoriautossa, auton koko vaikuttaa ”kulutukseen”. Iso akku tarkoittaa pitkää toimintasädettä, mutta vastaavasti tämä tarkoittaa aina myös pidempää latausaikaa. Talvella sähköauton kulutus on suurempi. Tähän vaikuttaa sekä akkujen kapasiteetin heikkeneminen, että tarvittava lämmitys. Sähköautohan ei tuota hukkalämpöä polttomoottorin tapaan ja siksi kaikki lämmitykseen menevä energia otetaan samasta akusta. Ajotapa vaikuttaa myös merkittävästi sähköauton kulutukseen. Eri autojen toimintasäteet löydät sivuiltamme kohdasta autot.
Tavallinen kotitalouspistorasia syöttää yhdestä vaiheesta suositusten mukaan sähköauton lataukseen korkeintaan 8 ampeeria, mikä vastaa noin 1,8 kW:n tehoa. Latausteho riippuu latausasemasta ja siitä kuinka paljon tehoa auto voi vastaanottaa. Latausasemia on saatavissa 1- tai 3-vaiheisena ja latausvirta on vastaavasti 6–32 A välillä. 1-vaiheisessa asennuksessa suurin mahdollinen latausteho on 16 A:n virralla 3,7 kW ja 32 A:n virralla 7,4 kW. 3-vaiheisessa asennuksessa suurin mahdollinen latausteho on 16 A:n virralla 11 kW ja 32 A:n virralla jopa 22 kW.
Monet ladattavat autot, erityisesti lataushybridit, voivat vastaanottaa ainoastaan 3,7 kW:n tehon. Kaikki autot ovat ladattavissa kaikista latausasemista riippumatta niiden tehosta. Useimmat autot seisovat parkissa koko yön, jolloin 3,7 kW saattaa riittää hyvin. Kannattaa ottaa myös huomioon, että ladattavan auton akku ei ole aina täysin tyhjä latauksen alkaessa ja sitä ei aina tarvitse ladata täyteen. Riittää kun autoa ladataan sen verran kuin sillä ajetaan.
Koska auton akussa on oltava paljon energiaa, latauksessa on käytettävä paljon tehoa tai vastaavasti latausaika kasvaa. Auton mukana tuleva kaapeli on aina mitoitettu niin, että sillä voit ladata kaikista pistorasioista. Hankkimalla oman latausaseman, pystyt lataamaan autosi huomattavasti nopeammin.
Täyssähköauton lataus täyteen saattaa viedä jopa 2 vuorokautta, sillä 8A (auton mukana tuleva kaapelilla) virralla latausaika on jopa yli 48 h. Vastaavasti lataamalla nopeimmalla 150kW julkisella Rapid- laturilla lataukseen voi mennä vain 20 minuuttia. 22kW laturilla tähän menee aikaa muutama tunti. Totta on tietysti sekin, että monesti auto joka tapauksessa seisoo koko yön. Tällöin hidaskin lataus saattaa olla riittävä, tämä koskee ainakin hybridiautoja.
Jos haluat saada akun nopeasti täyteen turvallisesti, on kotilatausaseman hankinta hyvä investointi. Tehokkain 11kW/22kW kotilatausasema lataa autoa 12x nopeammin verrattuna auton mukana tulevaan kaapeliin. Ladatessa autoa AC-asemalla, latausnopeuteen vaikuttaa myös autosi sisäisen laturin teho ja monesti et välttämättä saa täyttä tehoa käyttöösi.
Suosittelemme aina, että asennat heti mahdollisimman tehokkaan latausaseman, jota voit hyödyntää myöhemminkin. Autojen sisäiset laturit tulevat tulevaisuudessa kasvamaan ja vaikka nykyinen autosi ei ehkä pysty hyödyntämään koko tehoa, niin näin säästyt kalliilta aseman uudistamiselta tulevaisuudessa. Hintaero eri tehoisten latureiden välillä on asennusvaiheessa aika pieni
16A/ 32A laturin valintaan vaikuttaa haluamasi latausnopeuden lisäksi se millainen sähköverkko talossasi on. Jos sähköverkko ja liittymä mahdollistaa 32 A/ 3-vaiheisen laturin (22kW) tehon, on se luonnollisesti nopeampi ja tulevaisuuden kannalta parempi investointi. Käytännössä kuitenkin myös 16A (11kw) riittää kotona olevalle latausasemalle hyvin. Uudistaessasi sähköverkkoa tai uusissa rakennuksissa kannattaa aina varautua sähköautojen määrän kasvuun sekä myös siihen, että vaatimukset latureille myös lisääntyvät. Ylimitoitus ei ole kovin iso kustannus, mutta vastaavasti liittymän kasvattaminen myöhemmin on aina iso ja kallis projekti.